phone +3130 6664666

mail_outline info@cobra-suspension.com

 • Suzuki Swift Sport Autoblog

  12-02-2020

  Autoblog heeft in samenwerking met Cobra Suspension en AST een nieuw onderstel ontwikkeld voor de Suzuki Swift Sport ZC33S. Hoe dit in zijn werk ging en lees je hieronder!

  Cobra ft. AST & Autoblog

  Als Nederlands bedrijf, houden wij van samenwerkingen binnen de landsgrenzen. Toen wij de oproep van Autoblog zagen, waarin zij aangaven dat zij bedrijven zochten die samen met hun de Suzuki Swift Sport duurtester konden aanpassen, waren wij als een van de eersten die contact opnam om de mogelijkheden te bekijken met betrekking tot het onderstel. We hadden immers al een set verlagingsveren in het assortiment. Tijdens het gesprek kwamen we al gauw tot de conclusie dat wij voor een schroefset moesten gaan om de auto echt een ander karakter te geven.

  De ontwikkeling van een schroefset

  Wij wilden de kennis van het produceren van veren combineren met de kennis van de productie van dempers om zo tot een perfect eindproduct te komen. Hiervoor klopten we aan bij AST. Samen met Autoblog en AST, gingen wij aan de slag. Dat begon met het opmeten van de originele componenten. AST bekeek de originele onderdelen en tekenden op basis van deze gegevens een passende demperset. Bij Cobra Suspension waren wij verantwoordelijk voor de veren. Samen met AST hebben wij een bepaalde afstelling gekozen, waarmee wij de Swift Sport van Autoblog en Suzuki Nederland flink konden verbeteren wat betreft het onderstel.

  Cobra Suspension Veren

  Ondertussen waren wij verantwoordelijk voor het produceren van een nieuwe achterveer. De achterkant van de auto kon op twee manieren uitgevoerd worden. Met een true-coilover en een non-coilover. Beide hebben de optie om de auto omhoog en omlaag te schroeven, maar bij een true coilover zit de veer om een demper heen. Bij een non-coilover zit de veer in de draagarm, waar hij origineel ook zit. Wij hebben een progressieve veer ontwikkeld die bijdraagt aan een beter rijkarakter, maar ook aan de verlaging. Dit hebben we gedaan met behoud van de originele pasvorm. Omdat dit een prototype betreft, hebben wij niet één, niet twee, maar drie sets veren geproduceerd, elk met een ander karakter. Dit doen wij bij elke test, ook bij de ontwikkeling van verlagingsveren, om zo onszelf genoeg variatie en referentiemateriaal te geven waarmee wij uiteindelijk tot een perfect eindproduct kunnen komen.

  Montage van de schroefset

  Uiteraard kunnen we niet rijden zonder de splinternieuwe set eerst gemonteerd te hebben. AST heeft de set ingebouwd en vervolgens een stuk samen met Casper en ons gereden. Wij zijn tijdens dit proces natuurlijk vooral benieuwd naar de rijkwaliteiten, de pasvorm, de verlaging, of de veren stil zijn en de eventuele aanpassingen die gedaan moeten worden. Aan de hand van de feedback van Casper, gaan er nog paar dingen licht wijzigen om zo tot een perfect product te komen.

  Hoe rijdt het?

  Dat laten wij uiteraard over aan Autoblog om te vertellen! Klik op de video om het proces op video te bekijken. In deze video wordt ook uitgebreid uitgelegd hoe bepaalde dingen tot stand komen, welke keuzes er gemaakt worden bij het ontwerp en hoe wij als onderstellenfabrikanten samenwerken om een totaalproduct te leveren. De uiteindelijke ervaringen deelt Casper van Autoblog uiteraard met jullie, om zo een mooie en ongezouten mening te geven. Wij houden van feedback, omdat dit ons bedrijf en ontwikkelingsteam scherp houd. Zo kunnen wij u de beste producten leveren, zodat u altijd de beste prestaties kunt verwachten.